ידיעות אחרונות בן 75: החגיגה והקרדיטים
"ידיעות אחרונות" חוגג היום, 11 בדצמבר 2014, מלאות 75 שנים לקיומו. לרגל החג הציג העיתון בעמודו האחרון את הגיליון הראשון, שראה אור ב-11 בדצמבר 1939. וגם הקדיש ליום הולדת את כפולת האמצע שלו.
זו בהחלט סיבה למסיבה: מעטים העיתונים שהצליחו לשרוד פרק זמן ארוך כל כך. אפילו יומון ההסתדרות "דבר", שנוסד ב-1925, גווע בשלהי המאה הקודמת ולא זכה לחגוג 75.
רק "הארץ", שבא לעולם ב-1918 כ"חדשות מהארץ הקדושה", ותיק יותר מ"ידיעות אחרונות".
"ידיעות אחרונות", ששווק תחילה כ"עיתון הערב של ארץ ישראל" ואחר כך הכתיר עצמו כ"עיתון של המדינה" עבר טלטלות רבות – ושרד. במאבק עיקש, ממושך וקשה, גבר על "מעריב", ועתה הוא מתמודד מול החינמון "ישראל היום".
לצד הברכות ראויה הערת שוליים קטנה: בחגיגה הזו ראוי להזכיר שני אנשים שעמדו ליד עריסת "ידיעות אחרונות", ומגיע להם ששמם לא יישכח. האחד הוא גרשום קומרוב אשר הקים את העיתון ואחר כך מכר אותו למשפחת מוזס, המחזיקה בו מאז. קומרוב החזיק בעיתון רק חודשים אחדים, אבל הוא היה המייסד של "ידיעות אחרונות".
עדי מרקוזה-הס, בספרה "העיתון – וסיפור המשפחה שמאחוריו" (הוצאת כרמל, 20012), כותבת כי אלכסנדר מוזס רכש את העיתון מקומרוב ככל הנראה בראשית 1940. אך נדרשו כמה חודשים עד שקיבל את הרישיון שנדרש על פי חוקי ממשלת המנדט. שמו החליף את זה של קומרוב כמוציא לאור, המו"ל של העיתון, ב-23 במאי 1940.
האדם השני שראוי לאזכור כל אימת שעוסקים בראשית דרכו של העיתון הוא כמובן עורכו הראשון של העיתון, ד"ר עזריאל קרליבך, שהוביל את "ידיעות אחרונות" – כעורך וככותב מרכזי – מדצמבר 1939 ועד פברואר 1948.
מודי בראון הציג את קרליבך היטב בפרק מרתק בסדרה "הכול אנשים". למי שהחמיץ – שווה לצפות.
את ההיסטוריה כותבים המנצחים. לכן ב"ידיעות אחרונות" נמנעו כבר עשרות שנים מלהעניק בעיתון את הקרדיט הראוי לקרליבך, האיש ש"בגד" כביכול במשפחת מוזס באותו מוצ"ש היסטורי, 14 בפברואר 1948. אז הוציא לאור את "ידיעות מעריב", שהפך ל"מעריב" והיה לחשוב ולנפוץ בעיתוני ישראל במשך כשני עשורים.
הפעם חרג איתן הבר ממסורת "ידיעות אחרונות" ואזכר את שמו של קרליבך בטור שפרסם בעמודי האמצע לרגל חגיגת ה-75. אם איני טועה, זוהי הופעה נדירה של השם עזריאל קרליבך, אם לא ייחודית, על דפי "ידיעות אחרונות" מאז הוקם "מעריב". שאפו להבר, וגם לעורך שהותיר את השם המפורש בטקסט.
כשמלאו לעיתון שבעים ניכרה ב"ידיעות אחרונות" הנטייה להצניע שותפים חשובים להצלחה. בגיליון חגיגי שפרסם אז נדחק לשוליים שמו של דב יודקובסקי, האיש שלצד נח מוזס הוביל את המלחמה נגד "מעריב", ופיתח אותה נוסחת כתיבה שהפכה את "ידיעות אחרונות" לעיתון שהצליח לימים לפנות אל אנשים מכל חוגי החברה הישראלית, מכל העדות, הגילאים והשכבות הסוציו-אקונומיות.
אלה הן, כאמור, הערות שוליים בעניין הקרדיטים.
ל"ידיעות אחרונות" מגיעה ברכה ביום חגו. בתקווה שהעיתון הזה, ולא פחות ממנו "הארץ", יעמדו גם בעתיד באתגרים הרבים הניצבים בפניהם.
איום ונורא. הכותרת והזמן בו נכתבה מעידים שאין לכותבים מושג ירוק.